Solceller
Solceller har funnits sedan 1950-talet. På den tiden användes tekniken i rymden för elförsörjning av satelliter. Under 1970 talet började solceller användas även på jorden, men det var inte förens 2018 som solcellsmarknaden började växa i Sverige. Solceller gör om solens strålar till elektricitet. El är elektroner i rörelse. När solljuset träffar atomerna i solcellerna sätts elektronerna i rörelse. Det är alltså solcellernas konstruktion som tvingar elektronerna att röra sig på ett visst sätt som skapar el. Processen kallas för den fotovoltaiska effekten.
Solceller i Svenskt klimat
En vanlig uppfattning är att solen inte skiner tillräckligt mycket i Sverige och att vårat äldigt varierande klimat inte skulle göra det gynnsamt med solceller. Forskning visar däremot att solceller funkar bra även på vintern och att vårat klimat är idealiskt för att producera solel. Faktum är att det inte bara är hur mycket solen lyser som påverkar produktionen, utan också hur varmt det är. Om det blir allt för varmt försämras effektiviteten i solcellerna vilket medför att cellerna drabbas av energiläckage.
Solinstrålningen är inte heller bara intensiv på sommaren utan kan även vara det på vintern då den ofta reflekteras mot snön. Långa vintrar är alltså inte något negativt för effekten av solcellerna då det mår som bäst i ett inte allt för varmt klimat samt kan hantera de tuffare väderförhållandena i Sverige så som regn, rusk och snö.